על מחיר הדירה אותו סיכמתם מול המוכר, צריך לשריין אלפי דולרים נוספים. במקרים רבים, אם אתם מתכוונים גם לשפץ את הדירה, צריך לשריין 20% מעבר למחיר המופיע בחוזה. גם על השיפוץ עצמו, כדאי ללמוד מניסיון של אחרים ולשריין 20% או 30% מעבר להערכה הראשונית שלכם לעלותו.
מס רכישה שיכול להתקרב ל- 3%
מס רכישה. הסכום היחיד שאת גובהו אפשר לחשב מיד לאחר סגירת ההסכם הוא מס הרכישה. זהו מס מדורג והוא מתעדכן אחת לשנה על פי המדד (). לרוכשי דירה יחידה יש פטור על כמיליון שקלים. על כל שקל מעבר לכך תמוסו ב-3.5% ואחר כך 5%. על דירה נוספת משלמים מס מהשקל הראשון. לדוגמא, על דירה שמחירה 1.5 מיליון שקל – אם זו דירתכם היחידה, תשלמו, נכון לשנת 2009, מס של 17,423 שקל. אם זו דירה נוספת (למשל אם לא מכרתם את דירתכם הקודמת בתוך שנתיים מרכישת הדירה החדשה), תחוייבו ב- 61,897 שקל.
מתווכים ועורכי דין – עד 2% לכל אחד
מתווכים. לעומת מס רכישה שאפשר לחשב במדויק, גובה העמלות למתווכים, כמו לעורכי דין, תלוי פעמים רבות ביכולת המיקוח של רוכש הדירה וגם של המוכר. דמי התיווך רלוונטיים בעיקר לעסקות יד שנייה, שכן במרבית המקרים דירות חדשות נרכשות ישירות מהקבלן. התעריף הרשמי לפני מע”מ של מתווך לעסקות בדירות יד שנייה הוא 4% – 2% מכל צד. ואולם, בתקופת מיתון יכולה העמלה משני הצדדים להסתכם ב=2%.
עורך דין. לא כדאי לוותר על שירותיו של עורך דין בעסקה של רכישת דירה או מכירתה; זה לא הסעיף שאפשר לחסוך בו. עורך דין טוב יכול למנוע מכם להיכנס למצבים קשים – כגון חתימה על חוזה עם נוכלים, או טעויות בתום לב של הצד השני. שכר טרחת עורך דין הוא 1%-2% ממחיר הדירה. עם זאת מספרם של אלה הנעזרים בעורך דין קרוב משפחה גדל בשל הכשרת אלפי עורכי דין חדשים מדי שנה – ולכן התשלום הממוצע ירד. כאשר אתם רוכשים דירה מקבלן, הוא ינסה לחייב אתכם לשלם גם תמורת עורך הדין מטעמו, העוסק ברישום הדירה
חשמל, מים, גז, היתרים
חיבור לחשמל, מים וגז. ברכישת דירה חדשה, התשלומים לחיבור לחשמל, מים וגז הם חובה ומגיעים לכמה אלפי שקלים. גם אם רכשתם דירה ישנה, פעמים רבות תשלמו סכומים אלה או את חלקם.
אגרות והיתרים. האגרות וההיתרים יצטברו למאות שקלים בודדים. מדובר בין היתר באגרת רישום בטאבו – רישום הערת הזהרה במסגרת הליך הרכישה.
הבנק, הביטוח ואחרונים חביבים – הסבלים
משכנתה וביטוח. עלות הדירה גדלה בעקבות לקיחת משכנתה או הלוואה משלימה. ככל שההלוואה גדולה יותר, כך גדל מחיר הדירה בשל סכומי הריבית שאתם משלמים. ואולם, גם אם חישבתם שוב ושוב את היקף ההלוואה ואת ההחזר החודשי שביכולתכם לעמוד בהם – ביום לקיחת ההלוואה ייתכנו הפתעות. לא כולם ערים לכך שיידרשו לשלם אלפי שקלים תמורת הזכות לקבל הלוואה. מדובר בעלויות פתיחת התיק שגובה הבנק, בתשלום לשמאי שיעריך את הנכס בשביל הבנק ובמס בולים שגובה המדינה. בנוסף דורש הבנק ביטוח לנכס וביטוח חיים ללווים. מדובר בעלות גבוהה של עשרות אלפי שקלים למשך כל תקופת ההלוואה.
עלות העברת הדירה היא כ-2,000 שקל ואף יותר מכך על פי היקף התכולה, מיקום הדירה בבניין (האם יש מעלית? כמה קומות?) והמרחק. חשוב לא לשכוח להכין כסף לטיפ לסבלים.